Mooie wandelingen in Gelderland

Zin in een echte herfstwandeling? De boswachters van Natuurmonumenten hebben een aantal wandelroutes in Gelderland geselecteerd voor het ultieme herfstgevoel.

Leuvense Bossen in Ermelo

Wat dacht u van een wandeling door de Leuvenumse Bossen bij Ermelo
Dit is een gevarieerde wandelroute van 5,5 kilometer langs de Leuvenumse beek en door de bossen.

De Leuvenumse Beek slingert zich door het bos. Een betoverende plek waar zomaar een ijsvogel voorbij kan flitsen, op jacht naar visjes. Bij langdurige regenval mag de beek buiten haar oevers treden. Dat voorkomt benedenstrooms wateroverlast en levert tegelijkertijd natuurwinst op. Door al dat water ontstaan er nieuwe schuilplaatsen voor vissen. 

De wandelroute door de Leuvenumse Bossen maakt onderdeel uit van de 165 km lange, Lange Afstands Wandelroute (LAW) Dwars door Gelderland.

Landgoederen in De Graafschap

Houdt u van een stevige wandeling? Haal dan uw hart op aan de 18 kilometer lange wandelroute Velhorst, die door vier mooie gebieden van De Graafschap voert: landgoed Velhorst, natuurgebied Grote Veld en de landgoederen het Enzerinck en ’t Waliën. 

Bergherbos, Gelderland

Omgevallen bomen mogen hier blijven liggen. Het dode hout wordt langzamerhand afgebroken door schimmels en insecten. Een goede plek om paddenstoelen te zien! 

't Ommetje Bergherbos (2km)

Ontdek het heuvelachtige Bergherbos en verwonder u over de kleurrijke akkers vol graansoorten, korenbloemen en klaprozen. Uitrusten en genieten kan op de vele bankjes langs de route.

Door de halfverharde paden is deze licht hellende route geschikt voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's.
Begin- en eindpunt Uitspanning ’t Peeske is rolstoeltoegankelijk. Achter Uitspanning ‘t Peeske en in het bos vind je Speelnatuur van OERRR, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen.

Wandelroute Bergherbos in Beek, vlakbij Doetinchem

Bos, uitzichten over glooiende akkers en pittige klimmetjes zijn de ingrediënten voor deze 7 km lange wandeling door het Bergherbos. Met als hoogtepunt het uitzicht vanaf uitkijktoren Hulzenberg, die halverwege de route ligt.

De wandelroute is gemarkeerd met rode pijltjes en heeft ook een kortere variant, van 4 km, deze is aangegeven met blauwe pijltjes. Deze bereikt de uitkijktoren niet. Het start- en eindpunt van beide wandelingen is ook bij Uitspanning ’t Peeske (zie omschrijving 't Ommetje). 

Deze en andere mooie wandelroutes zijn gratis te downloaden via de website van Natuurmonumenten.

Herfstwandelingen Natuurmonumenten